Clínica psicoanalítica.

Depressió, angoixa i addiccions

 

 

Docents: Dr. José Miguel Pueyo (psicoanalista) i Jordi Fernández (psicoanalista)

Places limitades: Exhaurides

Preu: General, 75 euros. Estudiants, 35 euros.

 

Formulari d'inscripció: Al final de la pàgina

Sessió 1: Estructura clínica i símptoma

Els descobriments psicoanalítics exigeixen diferenciar símptoma (depressió, angoixa, addicció, etc.) d'estructura clínica (Suposat Normal, Neurosi, Perversió, Psicosi). Però, ¿qué és un símptoma? ¿Què és una estructura clínica? ¿Quins són els criteris diagnòstics? ¿De quina manera repercuteix el diagnòstic en la estratègia a seguir en el tractament psicoanalític?

Sessió 2: La depressió: de la pandèmia medicalitzada al tractament psicoanalític

Segons algunes dades, la depressió afecta a 350 milions de persones de tot el món i es troba entre els factors de risc de suïcidi (800.000 morts a l'any per aquest motiu), segona causa de mort dels joves entre 15 i 29 anys. Però el problema no s'acaba aquí, donat que el tractament que es prescriu, seguint els criteris establerts per la OMS, consisteix en consells ideològics inoperants (practicar esport, menjar bé, tenir paciència, dormir el suficient, aprendre coses noves, allunyar-se del soroll i la llum intensos, parlar amb els amics i donar prioritat al temps lliure) i en medicació (a Espanya, per exemple, el consum d'antidepressius s'ha quadruplicat en els últims 15 anys; en altres països desenvolupats, com Suècia i Islàndia, consumeixen entre un 50 i un 100% més). No és difícil, doncs, concloure que el tractament psicoanalític constitueix una sortida més digne per al malestar del subjecte.

Sessió 3: L'angoixa, l'afecte que no enganya

Lacan va afirmar al Seminari X que l'angoixa és un afecte que no enganya, i que sorgia tota vegada que falta la falta, frase célebre que recull una de les moltes aportacions a la clínica psicoanalítica portades a terme pel psicoanalista parisenc.

 

Es tractaria, doncs, de presentar en què consisteix l'angoixa mitjançant la rigorositat del mathema i les diverses manifestacions simptomàtiques que aquest afecte provoca.

Sessió 4: Les addiccions, la maligne passió del creient

Homes de tots els temps han imaginat que existeix un objecte o idea que proporcionaria la màxima felicitat. L'agalma dels grecs, el sant grial dels cristians, els diners o les drogues han sigut i/o són els objectes predilectes alhora de ser investits amb el ropatge imaginari del gaudi absolut. Aquesta qüestió estructural determina, no poques vegades, que els tractaments psicològics i farmacològics presentin alts índex de recaigudes i de fracàs terapèutic. Contràriament, el dispositiu psicoanalític donarà la possibilitat al subjecte d'aixecar i recórrer el seu símptoma i atravessar el fantasma que el sosté.

Formulari d'inscripció

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.

Condicions:

 

1- En rebre el formulari s'enviarà un email amb el número de compte bancari per efectuar el pagament del curs.

2- La inscripció quedarà formalitzada en realitzar la transferència bancaria o l'ingrés.

3- El número de places és limitat. És respectarà l'ordre d'inscripció.

4- Hi ha 72 hores per efectuar el pagament desde l'enviament del formulari d'inscripció. En cas contrari es destinarà la plaça a la següent persona, sempre seguint l'ordre cronològic d'enviament del formulari d'inscripció.

5- La ULP-Gi es reserva el dret d'anular el curso. En aquest cas es retornaria l'import de la inscripció.

6- Es pot anular la inscripció i demanar la devolució de l'import pagat, fins una setmana abans de l'inici del curs. En aquest cas se descomptarien les taxes que apliqui el banc per la gestió de la devolució, si n'hi hagués. Si es demana l'anulació de la inscripció durant la setmana prèvia l'inici del curs, es retornarà el 75% de l'import de la inscripció, menys les taxes bancàries, si n'hi hagués.