Presentación del libro

La otra escena de la corrupción. Familia y sociedad en el destino personal: Jordi Pujol i Soley

Lugar: Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona

 

Fecha y hora: Jueves, 24 de noviembre de 2015. 20h

 

Introducción: Jordi Fernández

 

Ponentes: Lluc Salellas, portavoz de la CUP de Girona. Sílvia Paneque, primera secretaria de la agrupación del PSC de Girona. Jean Marie Castel, primer secretario de Ciutadans (C’s) de Girona, Concepción Veray, portavoz de Grupo Municipal del PPC en el Ayuntamento de Girona y el Dr. José Miguel Pueyo, autor del libro.

Presentació

 

Bona tarda a tothom,

 

Dono les gràcies en nom del Centre d’Estudis Freudians de Girona a La Casa de la Paraula, per haver-nos ofert aquest espai per a presentar el llibre del Dr. Josep Miquel Pueyo, La Otra escena de la corrupción. Familia y Sociedad en el destino personal: Jordi Pujol i Soley, i al Sr. Juan Milián Querol, del grup parlamentari Partit Popular de Catalunya i membre de Comissió d'Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència, i de la Comissió de Cultura.

 

Lamentem que cap representant de la resta de Partits Polítics amb representació a l'Ajuntament de Girona hagi accedit a la nostra invitació per a parlar aquí avui, com tampoc ho han fet cap dels Doctors i Catedràtics universitaris convidats.

 

En aquesta ocasió, el Dr. Pueyo ens presenta un singular treball per diversos motius:

 

1-En primer lloc, perquè verifica els descobriments dels seus pares intel·lectuals, Sigmund Freud i Jacques Lacan, en un magnífic exercici de lectura-escolta de l’Altre familiar i sociopolític en la constitució del subjecte, que situa el llibre en un una obra de referència per a totes les disciplines que tracten de l’esser humà, ja que explica com és la conformació del subjecte i el sentit dels seus desitjos i actes. En altres paraules, el llibre que tinc el plaer de presentar dilucida perquè els éssers humans som com som i fem el què fem.

En aquest cas, el llibre explica les causes, que sempre són inconscients, de les produccions d’en Jordi Pujol i Soley en el context de la xacra social de la corrupció.

 

2-En segon lloc, La Otra escena de la corrupción dilucida tots aquests aspectes al marge de tota ideologia, de manera didàctica i rigorosa, fets que mostren la dimensió ètica de l’autor en el camp del coneixement i la clínica.

 

Vull destacar també la aportació del Dr. Pueyo respecte els límits de les Institucions en les que es fonamenta la cultura. I és que com amb encert afirma el Dr. Pueyo, les normes de la educació, els manaments de la religió, els preceptes de les ètiques tradicionals, i les lleis del Dret, malgrat la seva importància respecte a la corrupció, resulten insuficients per a resoldre aquesta xacra social, com podem verificar cada dia als mitjans de comunicació.

 

Dit d’un altra manera, ja sigui en la ideologia marxista-leninista o en el neoliberalisme, sempre hi ha un Amo absolut, Amo absolut que és l’inconscient, motiu pel qual el Dr. Pueyo recorda amb encert el que va dir Lacan, «l’inconscient és la política», a lo que es pot afegir que la política és el narcisisme de les petites diferències, com deia Freud.

 

Per moltes raons estem, doncs, davant d’un llibre pluritemàtic i multidisciplinar, un llibre que supera la millor tradició dels periodistes muckrakers nord-americans, com Lincoln Steffens, Nellie Bly o Will Irwin.

 

En resum, aquest llibre és singular perquè permet entendre què és el subjecte humà, com es conformen les seves creences i el sentit de les seves produccions, i òbviament, perquè una persona es veu inclinada a la corrupció.

 

No podria acabar la meva intervenció sense subratllar que aquest llibre, a més de les virtuts esmentades, dóna una sortida psicoanalítica al fenomen de la corrupció, motiu pel qual no deixa indiferent a ningú. A més, constitueix una excel·lent eina per a les persones que vulguin introduir-se en el camp de la psicoanàlisi, en la seva versió més acabada i rigorosa, i, en fi, que demostra la necessitat de l’anàlisi per a què l’Altre que ens habita no doni els problemes que acostuma a donar.

 

Només em resta agrair la generositat intel·lectual i el rigor ètic i epistemològic del Dr. Pueyo, demostrada una vegada més en aquesta obra magnífica.

 

Jordi Fernández

Artículos de prensa

 

¿Qué es el sujeto humano?, ¿cómo han incidido los factores familiares, socioculturales y políticos en nuestro modo de pensar, desear y gozar?, ¿y cómo esos mismos factores determinan las producciones de cada uno de nosotros?, son algunas de las cuestiones que el doctor José Miguel Pueyo responde de manera clarificadora y absolutamente en el singular libro La otra escena de la corrupción. Junto a las virtudes didácticas, que hacen este libro accesible a todas las personas, el lector encontrará en él la primera exposición de esas cruciales cuestiones en la persona del expresidente de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Soley. El sorprendente y revelador resultado del ejercicio de escucha-lectura por parte del doctor Pueyo de lo que dice una persona, en esta ocasión del que fue Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, no dejará indiferente a nadie. Además, los amantes de la ética, la criminología, la psicología y el Derecho tienen en este libro un medio imprescindible de amena reflexión. El asombroso ejercicio que lleva a cabo el doctor Pueyo ha sido posible al poner en juego los descubrimientos psicoanalíticos sobre el sujeto humano en el ámbito de la lacra social que responde al nombre de corrupción, de la que presenta a muy diferentes personajes y ámbitos de actuación. El doctor Pueyo no ha querido dejar fuera de este libro la más rabiosa actualidad de ese fenómeno dentro y aun allende fronteras, por lo que a las bondades de orden estructural ha añadido un actualizado y ameno análisis descriptivo de la corrupción.

Artículos de prensa

 

Ver la triste actualidad político-social, tanto la corrupción en Cataluña, empezando por la del expresident Jordi Pujol i Soley y su familia, en particular sus hijos y esposa, que hoy, también ayer, ocupan las primeras páginas de los periodicos, como la del resto de España, y poderla analizar con los instrumentos que el psicoanalista José Miguel Pueyo ofrece en el libro, La otra escena de la corrupción, (2015), que más que nunca debería ser el libro de cabecera de políticos y aquellas personas interesadas en estas cuestiones, constituye un singular privilegio. Porque qué mayor privilegio puede haber que entender cómo se conforma la subjetividad, y cómo las cuestiones no resueltas de la novela familiar pueden producir sujetos dañinos, tanto en lo familiar como en lo social, y que en esta ocasión ha hecho estragos en los bolsillos de todos, además de los daños morales y de todos tipo en las personas que les dieron su confianza.