COACHING: La impostura d’un discurs sense ètica

Algunes empreses espanyoles, enlluernades per la potència econòmica d’Estats Units, han assumit aquest producte cognitiu-conductual típicament nord-americà del coaching. El narcisisme dels caps d'empreses, en conjunció amb la crisi econòmica, ha donat pàbul als coach i explica que, en la desorientació d’uns i altres, alguns encara segueixin contractant els seus serveis.

 

La concepció que té de la veritat i la mentida Mª Jesús Álava no supera el mínim examen epistemològic. Aquesta madrilenya, que ha vist una oportunitat de fer negoci en el camp del coaching dirigint el projecte La felicitat productiva, desconeix, entre altres aspectes, que la veritat és no-Tota, i que tant la veritat com la mentida són producte de la realitat psíquica d’una determinada persona (subjecte a l’inconscient) i, per tant, ambdues guarden relació amb la veritat, sempre singular, de cadascú. Aquest descobriment psicoanalític és fonamental per a l’èxit en qualsevol de les seves formes, ja que és la clau de la ètica, també en los negocis.

 

Tot indica que aquesta pedagoga només està interessada en la vessant suggestiva, adoctrinadora i ideològica de la paraula, factor a superar per a una millor gestió empresarial, tant pel treballador com per l’empresari, així com a la vida privada d’ambdós protagonistes de la societat neoliberal.

 

Girona, 1 de novembre de 2016

Jordi Fernàndez