Família, educació i societat (Altre familiar i Altre cultural i sociopolític) en l'avenir dels fills

 

Data d'inici: 20 de novembre de 2015

Sessions: 20-27 de novembre, 4-11 de desembre. De 19:30 a 21:00.

Docents: Dr. José Miguel Pueyo (psicoanalista) i Jordi Fernández (psicoanalista)

Places limitades: Exhaurides

Preu: General, 80 euros. Estudiants, 40 euros.

 

Formulari d'inscripció: Al final de la pàgina

Sessió 1: La família: una estructura canviant

Les idees sobre qué és la família a la posmodernitat no són les mateixes que en èpoques passades. Els canvis polítics, socials i educatius, no menys que els avenços en les tècniques contraceptives i les conceptives, han influït en la seva conceptualització. Es tractaria, doncs, de conèixer en què consisteixen aquestes estructures en l'actualitat, com s'han conformat i com determinen l'avenir dels fills.

Sessió 2: La Funció del Pare en el destí de l'èsser humà

Els grans descobriments de Sigmund Freud van ser, sense dubte, la importància del llenguatge, del complex d'Èdip i la Funció del Pare en la estructuració de la psique. Els descobriments freudians, d'allò que ens diferencia radicalment de la resta dels animals que poblen el planeta, donen llum a les creacions de l'ésser humà com les religions, el dret, la filosofia práctica, la pedagogia i la literatura, com per exemple Èdip Rei de Sófocles, Hamlet de William Shakespeare i Els germans Karamazov de Fiódor Dostoyevski, entre altres produccions que conformen la cultura. Tanmateix, no va ser fins el primer psicoanalista que es va desvetllar en què consistien aquests constructes i fins a quin punt aquests elements estructurals determinen el nostre destí.

Sessió 3: Causes i conseqüències del déficit de la Funció del Pare a la posmodernitat

¿Què és la posmodernitat? ¿Per què es parla de deflació de la Funció del Pare a la nostra època? ¿Quines disciplines o autors tracten aquesta qüestió? ¿Quines són les causes? ¿Quines conseqüències té la deflació de la Funció del Pare a la posmodernitat? ¿És millor un pare-col·lega que el pare-urvater d'altres èpoques? ¿En què consisteix la Funció del Pare conceptualitzada per la psicoanàlisi? ¿És possible portar-la a terme en l'actualitat? ¿Quines són les dificultats?

Sessió 4: La impotència de la educació, el dret i la moral

¿En què consisteix el pas de l'estat de Natura a l'estat de Cultura? ¿Què són la educació, el dret i la moral? ¿Han complert amb la seva funció des de els origens de la Cultura? ¿Per què no paren de fracassar?

 

La educació, el dret i la moral són necessaris i desitjables, però cal quelcom més per evitar que l'ésser humà no sigui aquell homo, homini lupus que descriu la locució creada pel comediògraf llatí Plauto (254-184 a. C.), a la seva obra Asinaria, i que va fer seva i popularitzar el filòsof anglès Thomas Hobbes, al segle XVII, a la seva coneguda obra De Cive.

Formulari d'inscripció

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.

Condicions:

 

1- En rebre el formulari s'enviarà un email amb el número de compte bancari per efectuar el pagament del curs.

2- La inscripció quedarà formalitzada en realitzar la transferència bancaria o l'ingrés.

3- El número de places és limitat. És respectarà l'ordre d'inscripció.

4- Hi ha 72 hores per efectuar el pagament desde l'enviament del formulari d'inscripció. En cas contrari es destinarà la plaça a la següent persona, sempre seguint l'ordre cronològic d'enviament del formulari d'inscripció.

5- La ULP-Gi es reserva el dret d'anular el curso. En aquest cas es retornaria l'import de la inscripció.

6- Es pot anular la inscripció i demanar la devolució de l'import pagat, fins una setmana abans de l'inici del curs. En aquest cas se descomptarien les taxes que apliqui el banc per la gestió de la devolució, si n'hi hagués. Si es demana l'anulació de la inscripció durant la setmana prèvia l'inici del curs, es retornarà el 75% de l'import de la inscripció, menys les taxes bancàries, si n'hi hagués.