Immigració, integració, segregació...

Una lectura psicoanalítica

 

Data d'inici: 18 de novembre de 2016

Sessions: 18-25 de novembre, 2-9 de desembre. De 19:30 a 21:00.

Docents: Dr. José Miguel Pueyo (psicoanalista) i Jordi Fernández (psicoanalista)

Places limitades: Exhaurides.

Preu: General, 80 euros. Estudiants, 40 euros.

 

Formulari d'inscripció: Al final de la pàgina

Sessió 1: Moviments poblacionals i establiment de fronteres. Elements histórico-económico-socio-geo-polítics

Gràcies a l'arqueologia, la paleontropologia, els documents històrics i la genética de poblacions, entre d'altres disciplines i fonts d'informació fidedigne, podem establir una cronologia dels moviments poblacionals de l'ésser humà, i els seus ancestres més remots, desde els origens dels temps fins a la constitució dels estats moderns i als nostres dies. Conèixer els elements medioambientals, econòmics, socials, geopolítics i psicològics, tant en la determinació de les causes com de les conseqüències que se'n deriven dels moviments poblacionals ens facilitaran la comprensió d'una problemàtica actual.

Sessió 2: Integració o segregació: ¿dues cares d'una mateixa moneda?

Quan es produeix un moviment poblacional, i un grup humà entre en contacte amb un altre grup humà, es poden produir diversos efectes, entre els que es poden destacar la integració, la segregació, la exclusió i la inclusió.

 

Les troballes clíniques de la psicoanàlisi permeten abordar las causes-arrels subjectives d'aquestes conductes, tant individuals com grupals, que han descrit, infructuosament, molts sociòlegs.

Sessió 3: Del sistema de castes hindú al mur de Donald Trump

La segregació per motius de gènere, ideològics, religiosos, racials o econòmics, entre d'altres motius, i els problemes d'integració generats per aquests mateixos motius han estat sempre presents en la humanitat. És igualment notable el fracàs dels ideals de la igualtat, la llibertat i la fraternitat de la revolució francesa i els ideals pedagògics de la raó il·lustrada en la resolució d'aquesta problemàtica tant antiga com l'ésser humà, constatable en els lamentables successos que malauradament recullen a diari els mitjans de comunicació.

Sessió 4: El dilema dels refugiats de Síria

La guerra civil a Síria, iniciada al 2011, que en un primer moment va enfrontar les Forces Armades de Síria del govern del president siri Bashar al-Asad, contra varis grups rebels, als que desprès es van afegir jihadistes de l'Estat Islàmic d'Irak i el Llevant, ha provocat una crisi humanitària d'enormes proporcions: més de mig milió de morts i més 4 milions de persones que han tingut que fugir de casa seva.

 

¿Quina és la situació dels refugiats? ¿Quins són els arguments dels partidaris i dels detractors d'acollir-los? ¿Què diu el dret internacional? ¿Què té pot aportar la psicoanàlisi en la presa de decisions i en la resolució dels conflictes que d'aquestes es poden derivar?

 

Formulari d'inscripció

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.

Condicions:

 

1- En rebre el formulari s'enviarà un email amb el número de compte bancari per efectuar el pagament del curs.

2- La inscripció quedarà formalitzada en realitzar la transferència bancaria o l'ingrés.

3- El número de places és limitat. És respectarà l'ordre d'inscripció.

4- Hi ha 72 hores per efectuar el pagament desde l'enviament del formulari d'inscripció. En cas contrari es destinarà la plaça a la següent persona, sempre seguint l'ordre cronològic d'enviament del formulari d'inscripció.

5- La ULP-Gi es reserva el dret d'anular el curso. En aquest cas es retornaria l'import de la inscripció.

6- Es pot anular la inscripció i demanar la devolució de l'import pagat, fins una setmana abans de l'inici del curs. En aquest cas se descomptarien les taxes que apliqui el banc per la gestió de la devolució, si n'hi hagués. Si es demana l'anulació de la inscripció durant la setmana prèvia l'inici del curs, es retornarà el 75% de l'import de la inscripció, menys les taxes bancàries, si n'hi hagués.