Internet, gadgets, drogues, esport, sexe, alcohol...

Tractament psicoanalític de les addiccions

 

Data d'inici: 18 de setembre de 2015

Sessions: 18-25 de setembre, 2-9 d'octubre. De 19:30 a 21:00.

Docents: Dr. José Miguel Pueyo (psicoanalista) i Jordi Fernández (psicoanalista)

Places limitades: Exhaurides

Preu: General, 80 euros. Estudiants, 40 euros.

 

Formulari d'inscripció: Al final de la pàgina

Sessió 1: Internet, gadgets, diners, drogues, esport, sexe, alcohol...de la fenomenologia a l'estructura psíquica de l'addicte

Les addiccions, com qualsevol símptoma del subjecte, i la mateixa subjectivitat, no són alienes a la època en que toca viure i el context social. Si bé els diners, internet i els gadgets científico-tecnològics es troben entre els principals significants-amo que regeixen la vida de moltes persones en les societats anomenades desenvolupades, les drogues, l'esport, el sexe i l'alcohol, entre d'altres elements, no ocupen un lloc menor per a moltes de les persones que pateixen una addicció. Però, en uns casos i altres, la qüestió fonamental radica en l'estructura psíquica de l'addicte, aspecte que dóna llum a la fenomenologia d'una patologia que obnubila, sovint completament, l'enteniment, i limita, en la mateixa proporció, la vida.

Sessió 2: Les adiccions a la posmodernitat i a la hipermodernitat

¿Quines són les addiccions a la posmodernitat? ¿Per què? ¿Quines podrien ser les addiccions a la hipermodernitat? ¿Quines conseqüències poden tenir aquestes addiccions per a les persones que les pateixin? ¿Quines serien les mesures efectives per a evitar-les?

 

Seguint al Jacques Lacan que deia que « millor que renunciï [a exercir com a psicoanalista] aquell qui no pot unir el seu horitzó a la subjectivitat de la seva època», els psicoanalistes no podem obviar les qüestions que la posmodernitat i la hipermodernitat plantegen al subjecte descobert per Freud.

 

Sessió 3: El tractament de les adiccions per a la psicologia, la psiquiatria, el coaching i l'espiritualitat

¿Què pot fer un psicòleg per tractar una addicció? ¿Poden resoldre la medicació i els consells ideològics del psiquiatra les addicions? ¿En què consisteixen les tècniques persuasives de la versió posmoderna de la suggestió coneguda com a coaching? ¿Quins problemes acostumen a donar les anomenades teràpies alternatives i les tècniques meditatives, i d'altres, dels espiritualistes en el tractament dels addictes?

 

Conèixer en què consisteixen les diferents disciplines que ofereix el mercat de la cultura és una obligació ètica i epistemològica per a tothom interessat en la salut psíquica.

Sessió 4: De la impostura i la suggestió dels amos al bé dir del símptoma del dispositiu psicoanalític

Tot està disposat per a caure en els paranys de la impostura i la suggestió dels amos (psiquiatra, psicòleg, gurú...). El narcisisme, la pulsió de mort, i les passions de l'amor, l'odi i la ignorància que caracteritzen el Yo, tant el Yo del terapeuta com el Yo de qui demanda curació, han intentat silenciar, a vegades de les formes més cruels, al subjecte que Freud, per primera vegada en la història, va donar la paraula per a ser escoltada amb el rigor que només és possible en virtut del discurs del psicoanalista.

Formulari d'inscripció

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.

Condicions:

 

1- En rebre el formulari s'enviarà un email amb el número de compte bancari per efectuar el pagament del curs.

2- La inscripció quedarà formalitzada en realitzar la transferència bancaria o l'ingrés.

3- El número de places és limitat. És respectarà l'ordre d'inscripció.

4- Hi ha 72 hores per efectuar el pagament desde l'enviament del formulari d'inscripció. En cas contrari es destinarà la plaça a la següent persona, sempre seguint l'ordre cronològic d'enviament del formulari d'inscripció.

5- La ULP-Gi es reserva el dret d'anular el curso. En aquest cas es retornaria l'import de la inscripció.

6- Es pot anular la inscripció i demanar la devolució de l'import pagat, fins una setmana abans de l'inici del curs. En aquest cas se descomptarien les taxes que apliqui el banc per la gestió de la devolució, si n'hi hagués. Si es demana l'anulació de la inscripció durant la setmana prèvia l'inici del curs, es retornarà el 75% de l'import de la inscripció, menys les taxes bancàries, si n'hi hagués.