Presentación del libro
La otra escena de la corrupción. Familia y sociedad en el destino personal: Jordi Pujol i Soley
Lugar: Casa de la Paraula
Fecha y hora: Viernes, 5 de febrero de 2016. 19h30
Introducción: Jordi Fernández
Ponentes: Dr. José Miguel Pueyo. Autor del libro. Sr. Juan Milián Querol, diputado del grupo PPC en el Parlament de Catalunya.
Presentación
Bona tarda a tothom,
Dono les gràcies en nom del Centre d’Estudis Freudians de Girona a La Casa de la Paraula, per haver-nos ofert aquest espai per a presentar el llibre del Dr. Josep Miquel Pueyo, La Otra escena de la corrupción. Familia y Sociedad en el destino personal: Jordi Pujol i Soley, al Sr. Jesús Galiano Gutiérrez, del grup parlamentari Ciutadans i membre de la Comissió d'Estudi de les Mesures de Lluita contra la Corrupció per a la Regeneració Democràtica, i al Sr. Juan Milián Querol, del grup parlamentari Partit Popular de Catalunya i membre de Comissió d'Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència, i de la Comissió de Cultura.
Lamentem que cap representant de la resta de Partits Polítics amb representació al Parlament de Catalunya hagin accedit a la nostra invitació per a parlar aquí avui, com tampoc ho han fet cap dels Doctors i Catedràtics universitaris convidats.
En aquesta ocasió, el Dr. Pueyo ens presenta un singular treball per diversos motius:
1-En primer lloc, perquè verifica els descobriments dels seus pares intel·lectuals, Sigmund Freud i Jacques Lacan, en un magnífic exercici de lectura-escolta de l’Altre familiar i sociopolític en la constitució del subjecte, que situa el llibre en un una obra de referència per a totes les disciplines que tracten de l’esser humà, ja que explica com és la conformació del subjecte i el sentit dels seus desitjos i actes. En altres paraules, el llibre que tinc el plaer de presentar dilucida perquè els éssers humans som com som i fem el què fem.
En aquest cas, el llibre explica les causes, que sempre són inconscients, de les produccions d’en Jordi Pujol i Soley en el context de la xacra social de la corrupció.
2-En segon lloc, La Otra escena de la corrupción dilucida tots aquests aspectes al marge de tota ideologia, de manera didàctica i rigorosa, fets que mostren la dimensió ètica de l’autor en el camp del coneixement i la clínica.
Vull destacar també la aportació del Dr. Pueyo respecte els límits de les Institucions en les que es fonamenta la cultura. I és que com amb encert afirma el Dr. Pueyo, les normes de la educació, els manaments de la religió, els preceptes de les ètiques tradicionals, i les lleis del Dret, malgrat la seva importància respecte a la corrupció, resulten insuficients per a resoldre aquesta xacra social, com podem verificar cada dia als mitjans de comunicació.
Dit d’un altra manera, ja sigui en la ideologia marxista-leninista o en el neoliberalisme, sempre hi ha un Amo absolut, Amo absolut que és l’inconscient, motiu pel qual el Dr. Pueyo recorda amb encert el que va dir Lacan, «l’inconscient és la política», a lo que es pot afegir que la política és el narcisisme de les petites diferències, com deia Freud.
Per moltes raons estem, doncs, davant d’un llibre pluritemàtic i multidisciplinar, un llibre que supera la millor tradició dels periodistes muckrakers nord-americans, com Lincoln Steffens, Nellie Bly o Will Irwin.
En resum, aquest llibre és singular perquè permet entendre què és el subjecte humà, com es conformen les seves creences i el sentit de les seves produccions, i òbviament, perquè una persona es veu inclinada a la corrupció.
No podria acabar la meva intervenció sense subratllar que aquest llibre, a més de les virtuts esmentades, dóna una sortida psicoanalítica al fenomen de la corrupció, motiu pel qual no deixa indiferent a ningú. A més, constitueix una excel·lent eina per a les persones que vulguin introduir-se en el camp de la psicoanàlisi, en la seva versió més acabada i rigorosa, i, en fi, que demostra la necessitat de l’anàlisi per a què l’Altre que ens habita no doni els problemes que acostuma a donar.
Només em resta agrair la generositat intel·lectual i el rigor ètic i epistemològic del Dr. Pueyo, demostrada una vegada més en aquesta obra magnífica.
Jordi Fernández
Artículos de prensa
ACTinformació
sábado, 6 de febrero de 2016
Josep Miquel Pueyo: "Si Jordi Pujol hubiese ido al psicoanalista se habría ahorrado muchos pesares".
El presidente del Centro de Estudios Freudianos de Girona, Josep Miquel Pueyo, considera que el ex-presidente de la Generalitat Jordi Pujol tuvo una relación compleja con su padre, Florenci Pujol, y que esto marcó su trayectoria personal y política. Pueyo lo explicó durante la presentación de su último libro 'La otra escena de la corrupción. Familia y sociedad en el destino personal: Jordi Pujol Soley' (Ed.Psimática), en la Casa de la Paraula, en Barcelona.
La gestación del libro viene de lejos, según el autor, ya que sitúa sus orígenes en los años setenta, cuando él era maoísta y Jordi Pujol daba sus primeros pasos en el mundo de la empresa, la banca y la política. Pueyo se ha documentado a fondo sobre el ex-presidente de la Generalitat y considera que para entender su comportamiento hay que referirse a la "función fallida de don Florencio como padre". Los desajustes que esta situación provocó en Jordi Pujol habrían hecho necesario que se pusiera en contacto con un profesional del psicoanálisis. "Si Pujol hubiera ido a un psicoanalista a tiempo se habría ahorrado muchos disgustos", asegura Josep Miquel Pueyo.
El autor detecta en el comportamiento de Pujol lo que el psicoanálisis define como "deseo decidido". Detecta dos. Uno, en la voluntad de demostrar a su padre que era capaz de triunfar en el ámbito empresarial y político. Le pudo decir muy pronto que 'le salía el dinero por las orejas’ y que, además, era presidente de la Generalitat.
El otro 'deseo decidido' de Jordi Pujol no está relacionado con su padre sino con un tío, Narcís. Cuando era un niño, hizo una excursión con este familiar a la cima del Tagamanent, donde se conjuraron para reconstruir Cataluña. Este segundo 'deseo decidido' se cumpliría, según Pueyo, con su reciente conversión al independentismo.
Quien quiera profundizar en el estudio psicoanalítico que Josep Miquel Pueyo hace sobre Jordi Pujol deberá adentrarse en las más de quinientas páginas de este estudio prolijo, que descubre la dependencia psicológica del ex-presidente en relación a su padre, incluso en el comunicado donde reconoció que había tenido dinero escondido en el extranjero durante muchos años. Una dependencia a la que responsabiliza de su deriva corrupta y de "la transmisión de la deshonestidad a sus hijos".
Siscu Baiges, periodista.
Síguenos en Facebook y en Twitter
C/ MIGDIA 40, 1-1. (17002), GIRONA
972-283769 // 606188655